TZ: Česká kancelář pojistitelů začala motoristům vracet neprávem vybrané peníze

Hlavní stránka / Tiskové zprávy / TZ: Česká kancelář pojistitelů začala motoristům vracet neprávem vybrané peníze

12.6.2014

TZ: Česká kancelář pojistitelů začala motoristům vracet neprávem vybrané peníze Po zlomovém rozsudku Ústavního soudu ve věci pojištění odpovědnosti motorových vozidel se na Českou kancelář pojistitelů obracejí stovky motoristů, jež usilují o navrácení peněz, které od nich v minulosti kancelář neprávem vymohla. Například prostřednictvím iniciativy STOPČKP.cz, která v této záležitosti řadě motoristů pomohla k dosažení navrácení peněz od České kanceláře pojistitelů, bylo zpět vymoženo více než 300 000 Kč.

Zlomovým okamžikem byl především rozsudek Ústavního soudu z 31.3.2014, který jednoznačně potvrdil, že povinnost uzavřít zákonné pojištění odpovědnosti se týká pouze těch motoristů, kteří své vozidlo skutečně provozují na pozemních komunikacích, a nikoliv všech vozidel evidovaných v registru vozidel.

Naopak Česká kancelář pojistitelů doposud obesílala až půl milionu motoristů ročně a tvrdě vymáhala sankce po všech motoristech, kteří byli vlastníky registrovaného vozidla. Ročně tak z motoristů vymohla až 1 miliardu korun.

Jiří Ptáček z iniciativy STOPČKP.cz v této věci uvedl, že do hledáčku kanceláře pojistitelů tak spadla i muzea historických automobilů, tedy lidé, kteří měli svůj vůz dlouhodobě nepojízdný, a vlivem velmi častých administrativních chyb i lidé, kteří vůz v daném období již vůbec nevlastnili.

Dle stanoviska advokátní kanceláře K.M.V.S. docházelo ze strany České kanceláře pojistitelů k neoprávněnému obohacování a motoristé zcela právem požadují své peníze zpět.

„V současné době poskytujeme poradenství více než dvěma tisícům klientů a Česká kancelář již začala na základě našich žádostí zasílat peníze zpět“, dodává Jiří Ptáček z STOPČKP.cz.